Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig bij ons op controle

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig bij ons op controle, gedurende de zwangerschap oplopend in frequentie. De intake duurt ongeveer 50 minuten, de vervolgcontroles meestal tien minuten. Op indicatie én om de bevalling door te nemen, maken we uiteraard dubbele afspraken.

De intake
Bij de eerste afspraak stellen we je veel vragen en krijg je behoorlijk wat informatie. We adviseren daarom indien mogelijk met z’n tweeën te komen. Naast vragen over gezondheid en leefomstandigheden doen we ook een uitwendig onderzoek, meten we je bloeddruk en maken we je eerste echo. We informeren je over kraamzorg en prenataal onderzoek en geven je een afspraak mee voor de termijnecho en een laboratoriumformulier voor bloedonderzoek. Naast andere informatie ontvang je dan ook de brochure ‘Zwanger!’. Deze brochure is in meerdere talen terug te vinden op www.deverloskundige.nl .

Termijnecho en bloedonderzoek
De termijnecho is belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk de uitgerekende datum te bepalen. Deze echo vindt plaats tussen tien en twaalf weken en wordt uitgevoerd op de praktijk of bij Het Haagse Hof. Voor jou en je baby is het daarnaast van belang een aantal basiselementen uit je bloed te kennen. Het algemeen bloedonderzoek test op je bloedgroep en rhesusfactoren, je ijzer- en glucosewaarden, antistoffen voor de infectieziekten HIV, Hepatitis B en Lues en vitamine D.

De vervolgcontroles
Elke controle meten we je bloeddruk, bepalen we de groei van de baby via uitwendig onderzoek en luisteren we naar het hartje van de baby. Ook bespreken we tijdens deze controles eventuele klachten, de bevalling, kraamzorg, borst- of flesvoeding, et cetera. Als je vragen hebt, kun je die uiteraard tijdens de controle aan de orde brengen. Bij 32-34 weken zwangerschap, tijdens ‘het bevallingspraatje’, bespreken we onder andere wat je van de bevalling kunt verwachten en wat jouw ideeën en verwachtingen daarover zijn. Belangrijk onderwerp is dan ook wanneer je ons moet bellen. Zie voor meer informatie het PDF-bestand ‘Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Dit is ook te vinden via www.deverloskundige.nl

Structureel echoscopisch onderzoek
Bij twintig weken zwangerschap heb je recht op deze echo, waarvoor je van ons een verwijzing meekrijgt. Meer over deze echo kun je lezen bij “Prenataal onderzoek”.

Bijzondere echo’s
Als er vanuit medisch oogpunt aanleiding toe is, kunnen we je doorverwijzen voor een niet-standaardecho, bijvoorbeeld een echo om de groei van je baby te controleren of een echo om de plaats van de placenta te lokaliseren. In het algemeen vinden deze ook plaats bij Het Haagse Hof.