De verloskundige zorg die je bij ons en/of bij de gynaecoloog krijgt valt onder de basisverzekering

Het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is dat je het eigen risico alleen betaalt voor zorg die uit de basisverzekering komt. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf betaalt.

De verloskundige zorg die je bij ons en/of bij de gynaecoloog krijgt valt onder de basisverzekering, dat betekent dat je hiervoor geen eigen risico hoeft te betalen.

Alle medische echo’s worden vergoed door de basisverzekering, bijvoorbeeld de termijn echo en 20 weken echo. Dus geen eigen risico.

De NIPT is sinds 1 april 2023 kosteloos.

Kraamzorg wordt ook vergoed vanuit de basisverzekering, maar je hebt hier vaak wel een eigen bijdrage voor, ga ook dit na bij je eigen zorgverzekering.

Een thuisbevalling valt volledig onder verloskundige zorg en wordt dus vergoedt.  Voor een ziekenhuisbevalling op eigen wens (poliklinische bevalling) kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Ook dit is afhankelijk van je polis.

Maar wanneer wordt je eigen risico wel aangesproken?

  • Medicijnen
  • Bloedprikken
  • Ambulancevervoer
  • Ziekenhuisopnames, -behandelingen en operaties


Hou hier dus rekening mee en besluit of je je eigen risico wilt aanpassen als je zwanger bent.Lees ook meer op www.zorginstituutnederland.nl of www.independer.nl