Iedere bevalling is anders en elk mens ervaart pijn op een andere manier.

De pijn tijdens de bevalling is functioneel, het zorgt ervoor dat er endorfine aan wordt gemaakt zodat je de pijn minder voelt, ook zorgt het o.a. voor de aanmaak van de adrenaline, die je de energie geeft om het aan te kunnen en die de baby prikkels geeft om goed van start te gaan.

Niemand kan voorspellen hoeveel pijn je zult hebben en hoe lang de bevalling zal duren. Als je dat op enig moment zou willen, zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten; met of zonder medicijnen, in het ziekenhuis of thuis. Beide ziekenhuizen beschikken over bevalbaden. In het HMC Westeinde wordt er lachgas, Remifentanyl (pompje) en een epidurale verdoving (ruggenprik) aangeboden. In Het Hagaziekenhuis is dat Remifentanyl en epidurale verdoving. Heb je vragen over pijn en bestrijding ervan, stel ze vooral als je op controle komt. Je kunt hier meer over lezen op www.deverloskundige.nl .

We hebben als praktijk een TENS-apparaat aangeschaft, die je kosteloos van ons mag lenen tijdens je bevalling. De disposable stickers die erbij horen brengen we wel bij je in rekening (15 euro).