Moeders voor Moeders
Nu jij zwanger bent, kun je anderen helpen.  De urine van zwangere vrouwen bevat namelijk het hCG-hormoon. Dit is een belangrijk hormoon dat wordt gebruikt voor medicatie bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt meedoen van week 6 tot en met week 16. Aanmelden kan tot en met week 11. Als je enthousiast bent, kun je dit via ons aanmeldformulier aangeven of via de link verderop op onze site.

Kraamzorg snel regelen
Eigenlijk kun je je niet vroeg genoeg opgeven voor de kraamzorg. Dit is mede van belang vanwege een eventuele piek aan bevallingen en dus behoefte aan kraamzorg rond de tijd dat jij bent uitgerekend. Ditzelfde geldt voor de kinderopvang in verband met mogelijke wachtlijsten.

Erkenning
Als jij en je partner niet getrouwd zijn, dient de vader het kind te ‘erkennen’. We adviseren dit voor de geboorte te doen, omdat na de bevalling de vader al genoeg moet regelen. Als de erkenning niet voor de geboorte is geregeld,  moet de moeder er trouwens na de bevalling in verband met de naamskeuze bij zijn. Kijk voor de regels voor de erkenning even op de site van de gemeente waar je woont.

Cursus
Er zijn diverse cursussen die je kunt volgen om je op de bevalling voor te bereiden. Op de praktijk zijn verschillende brochures verkrijgbaar over net zo verschillende soorten cursussen. Oriënteer je alvast aan het begin van je zwangerschap, zodat je weet wat voor soort cursus je wilt op het moment dat het tijd is eraan te beginnen.

Borstvoeding
Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Deze investering vergt in het begin veel inspanning, maar betaalt zich terug in een betere gezondheid van je kind en is daarom zeker de moeite waard. Het algemene advies is om zes maanden volledige borstvoeding te geven. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken welke voeding je aan je kind wilt geven, is het goed om in de zwangerschap meer over borstvoeding te weten te komen. Zeker als je twijfelt welke voeding je wilt geven, raden wij je aan om je in dit onderwerp te verdiepen. Je kunt een cursus volgen of je via internet inlezen over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind (www.borstvoeding.nl). Soms is het geven van borstvoeding niet mogelijk of heb je - na alles te hebben afgewogen - toch besloten om kunstvoeding te geven. Dan respecteren we uiteraard je keuze en willen we je natuurlijk zo veel mogelijk adviseren en begeleiden.

Gezondheid
Je hoeft jezelf geen enorme beperkingen op te leggen wat werk, voeding, sport en seksualiteit betreft. Verder is het raadzaam in de zwangerschap op het volgende te letten.

  • Verschoon geen kattenbak meer of doe dit met handschoenen aan. Via een parasiet in de ontlasting van de kat loop je anders kans op een toxoplasmose-infectie. Zo’n infectie kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby.
  • Doe handschoenen aan als je in de tuin gaat werken; ook daar kan immers ontlasting van een poes liggen.
  • Wees voorzichtig met chemische middelen zoals verf op terpentinebasis. Verf op waterbasis kan geen kwaad, mits er goed wordt gelucht.
  • Stop met roken. De schadelijke stoffen zorgen voor een mindere doorbloeding van de placenta; de geringere zuurstofdoorvoer betekent een veel grotere kans op een laag geboortegewicht en op vroeggeboorte. We raden sterk aan samen te stoppen: je steunt elkaar en als de baby is geboren, groeit deze niet op in een rokerige omgeving. Voor meer informatie: www.stivoro.nl.
  • Drink geen alcohol. Alcoholgebruik kan op ieder moment van de zwangerschap ongewenste effecten hebben op de baby. Kijk ook op www.alcoholenzwangerschap.nl.
  • Gebruik geen drugs.
  • Gebruik alleen medicijnen wanneer het echt nodig is en alleen op voorschrift van de arts die weet dat je zwanger bent. Lees bij medicijnen in de vrije verkoop de bijsluiter voor informatie over gebruik tijdens zwangerschap.
     

Voeding
Als je gezond en gevarieerd eet, is het gebruik van voedingssupplementen niet nodig. Als je toch per se ‘iets extra’s’ wilt nemen, kies dan een supplement speciaal voor zwangeren, vanwege de geringe hoeveelheid vitamine A. Een grote hoeveelheid daarvan kan schadelijk zijn voor het kindje. Wél heb je extra vitamine D nodig, elke dag 10 microgram. Zo houd je de botten van jou en de baby gezond.

Waar moet je verder rekening mee houden?

  • Gebruik weinig suiker en beperk het snoepen.
  • Eet zo min mogelijk orgaanvlees vanwege het grote aandeel vitamine A hierin.
  • Stel het eten van rauwmelksekazen en verpakte vis uit tot na de bevalling. Deze producten kunnen de listeriabactierie bevatten met mogelijk schadelijke gevolgen voor de baby.
  • In (half) rauw vlees kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Eet dus ook rosbief, biefstuk, filet américain en dergelijke pas weer na de bevalling.
  • Drink cafeïnehoudende dranken met mate. Te veel cafeïne is niet gezond voor de baby.


Kijk vooral ook nog even opvoedingscentrum of download de ZwangerHap app op je telefoon .