Voor hulp bij de bevalling bel je ons op nummer 06 51 17 24 99

Het telefoonnummer van de dienstdoende verloskundige. Als we hierop niet te bereiken zijn, probeer het dan na twee minuten nog een keer. Bij bloedverlies, vruchtwaterverlies en/of weeën vóór 37 weken moet je ons altijd direct bellen.

Vanaf 37 weken geldt het volgende.

Weeën
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier, die een kramperig gevoel in de onderbuik veroorzaken en die vaak gepaard gaan met een min of meer pijnlijk gevoel in de onderrug en/of bovenbenen. Door dit samentrekken wordt de ruimte voor de baby kleiner en wordt de baby naar beneden gedrukt. Hierdoor wordt de druk op de baarmoeder vergroot, waardoor de baarmoeder wordt ‘gedwongen’ om open te gaan.

Er zijn verschillende soorten weeën, namelijk voorweeën, ontsluitingsweeën, persweeën en naweeën.

1. Voorweeën
Deze zijn onregelmatig, variëren in tijdsduur, kunnen weken van tevoren beginnen, vooral ’s avonds of na een drukke dag. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen. Ze zijn vaak wel al pijnlijk. Ze nemen vaak af na een rustperiode en na een warm bad of warme douche.

2. Ontsluitingsweeën
Deze worden echte weeën genoemd, hebben een regelmaat en duren lang ( 60 sec ). Goede weeën worden steeds krachtiger en duren steeds langer.

Bij een 1e kindje begint de ontsluiting met weeën om de 4 à 5 minuten die een minuut duren. Zo neemt de ontsluiting beetje bij beetje toe. De weeën komen steeds regelmatiger, duren langer en worden pijnlijker. Als je weeën hebt om de 3 à 4 minuten die moeilijk op te vangen zijn, vordert de ontsluiting sneller en is het tijd om ons te bellen. Als het de bevalling van je eerste kindje is, kun je bellen als de weeën een uur lang om de 3 à 4 minuten komen en een minuut aanhouden.

Bij een 2e of volgend kindje ontsluit je over het algemeen makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld ook al ongemerkt 2 cm hebben door voorweeën. Als je echt goede weeën hebt, gaat het vaak sneller dan verwacht. Maar ook bij een 2e of volgend kindje heb je toch krachtige weeën nodig om te ontsluiten.

Als het je tweede of volgende kindje is, geven we individueel beladvies omdat het verloop van de vorige bevalling een voorspellende waarde kan hebben voor deze bevalling.

3. Persweeën
Tijdens de laatste cm van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je mee moet poepen. Dit gevoel kan soms ook eerder ontstaan, doordat het hoofdje dieper komt. Maar bij volledige ontsluiting (10 cm) krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is. Of je het nu wilt of niet, je moet meedrukken. Persweeën kenmerken zich dus door het feit dat je niets anders kunt dan meepersen.

4. Naweeën
Deze kunnen direct na de geboorte tot enkele dagen daarna optreden. Vaak is het zo, dat hoe vaker je bevalt hoe meer last je kunt hebben van naweeën. Naweeën zijn nuttig om het bloedverlies na de bevalling te beperken.

Vruchtwaterverlies
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je kunt ineens een golf vruchtwater verliezen, het kan ook zijn dat je doorlopend kleine beetjes vocht verliest. Vruchtwater ziet meestal helder of wittig en ruikt zoet. Urine daarentegen ziet gelig en ruikt scherp. Het verschil tussen vruchtwaterverlies en onwillekeurig urineverlies is dat vruchtwater steeds blijft aflopen zonder dat het mogelijk is om het op te houden. De kleur van het vruchtwater is belangrijk. Wanneer de kleur niet helder is, maar groen of bruin, door ontlasting van de baby, moet je ons direct bellen. We moeten dan de conditie van de baby meer in de gaten houden. We bellen daarvoor de gynaecoloog, omdat deze de middelen heeft om de baby te controleren.

Als je 's nachts helder vruchtwater verliest, moet je dit de volgende ochtend vanaf  negen uur laten weten. Breken de vliezen overdag, bel dan direct. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in een glaasje, bakje, of op wit maandverband. Als het hoofdje bij de laatste controle niet was ingedaald, moet je ons altijd direct bellen en thuis gaan liggen.

Bloedverlies
Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met een kleine hoeveelheid bruinrood bloedverlies. Dit bloedverlies hoef je ons niet te melden, het zegt niets over een start van de bevalling. Overig rood vaginaal bloedverlies moet je ons altijd laten weten.

Minder leven
Normaal gesproken voel je de baby vanaf 24 weken regelmatig en vanaf 27 weken dagelijks goed bewegen. Later in de zwangerschap kan dat door wat minder ruimte wel enigszins afnemen, maar je voelt de beweging nog steeds dagelijks. Bij elke twijfel over afname van kindbewegingen adviseren we te bellen.

Ongerust
Verder moet je altijd contact opnemen als je ongerust bent, als je je zorgen maakt of als je in paniek bent.