Image

De eerste acht dagen na de bevalling noemen we de kraamtijd.

De kraamverzorgende is dan gedurende een aantal uren per dag bij je in huis en neemt een deel van de zorg voor jou en jullie kind en de controles van jullie op zich. Ook speelt ze een belangrijke rol bij het voeden van je kindje (aanleggen bij borstvoeding et cetera). Hoeveel dagen en uren je kraamzorg krijgt, hangt af van de verzekering en de situatie.

Wij komen ook nog een aantal keren langs om de bevalling door te spreken en eventuele vragen te beantwoorden. De derde of vierde dag krijgt je kindje de hielprik. Via een paar bloeddruppels uit de hiel kunnen tests worden uitgevoerd op ziektes die behandelbaar zijn als ze in een vroegtijdig stadium worden opgespoord. De uitslag van de hielprik is schriftelijk, en je ontvangt deze binnen 5 weken na de afname. Meer informatie vind je op www.rivm.nl/hielprik.

Na de kraam- en verloskundige zorg neemt je huisarts de zorg voor jou weer over en kun je bij het consultatiebureau terecht voor de controle van je kindje. Dit bureau valt onder de JeugdGezondheidszorg (www.jgzzhw.nl). Op het consultatiebureau wordt de gehoortest bij je kindje afgenomen; deze test moet binnen drie weken na de geboorte plaatsvinden. We adviseren we je zelf contact op te nemen als je na twee weken nog niets van het consultatiebureau hebt gehoord. Natuurlijk kun je de eerste weken na de bevalling ons altijd bellen als je vragen hebt.