Waar wil je bevallen?

Tussen de 37 en 42 weken mag je bevallen onder begeleiding van de verloskundige. In Nederland heb je als gezonde zwangere de keuze of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Het is uit zeer recent onderzoek gebleken dat de plaats van de bevalling niet uitmaakt voor de veiligheid ervan. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt op de plek waar je bevalt, omdat je je daar het best kunt ontspannen. De Verloskundige Praktijk Voorburg doet poliklinische bevallingen in het HMC, locatie Westeinde en indien gewenst in het Hagaziekenhuis, locatie Leyweg. Op www.deverloskundige.nl vind je informatie om je voor te bereiden op de bevalling.

Vluchtkoffertje en meer
Vanaf week 37 moet je koffertje met spullen voor jezelf en je baby’tje klaar staan (zie hieronder), ook als je van plan bent thuis te bevallen. Als je al een kindje of meer kindjes thuis hebt, moet je ook ervoor zorgen dat ze bij aankondiging van je bevalling tijdig opvang hebben. En verder:

  • Zorg ervoor dat je in het ziekenhuis bent ingeschreven.
  • Minimaal gewenste inhoud van het koffertje: stickers/ponsplaatje van het ziekenhuis, nachtkleding, schone kleding, slippers, toiletartikelen, verzekeringspasje, identiteitsbewijs, zwangerschapskaart, geld voor onverwachte zaken (in elk geval een 50-centmunt én een 1- en 2-euromunt voor de rolstoel), druivensuiker, kleertjes voor de baby, maxi-cosi/reiswieg, fototoestel met opgeladen batterij.
  • Denk aan vervoer. Als je zelf geen auto hebt, zorg dat je het nummer van de vervoerder (taxicentrale of degene met wie je vervoer hebt afgesproken) klaar hebt liggen.  
  • Je bed staat op klossen of kratjes, zodat je bed een hoogte van tachtig centimeter heeft.
  • Je hebt een kraampakket in huis; voor een thuisbevalling graag wat extra celstofmatjes kopen.
  • Voor een thuisbevalling is verder nog nodig: twee emmers, twee vuilniszakken, rol toiletpapier of keukenrol, verplaatsbare lamp (75 watt), tien katoenen hydrofielluiers, twee mutsjes en een setje kleertjes voor de baby, twee metalen kruiken met kruikenzakken, een digitale thermometer.


Aangifte doen na de bevalling
Als de baby is geboren, rust jij als nieuwe moeder lekker uit en wen je langzaam aan je nieuwe bestaan. Er gaat dan van alles door jullie heen. Daarom is het erg belangrijk te onthouden dat binnen drie dagen na de geboorte er aangifte moet worden gedaan van de geboorte van je kindje. De vader geeft de geboorte aan in de gemeente waar jullie kindje ter wereld is gekomen. Dit kan dus een andere gemeente zijn dan die waarin je woont. Voor aangifte heb je een legitimatiebewijs nodig, het geboortebewijs, en je trouwboekje of bewijs van erkenning.